Публикувано: 05 март 2015, 11:37  |  Прочитания: 5 214  |  Коментари: 0

РОДОПИТЕ – с.Баните

Advertisement:
52 - РОДОПИТЕ - с.Баните

Баните е балнеоложки център в Родопите край река Малка Арда, в източната част на Смолянска област. В центъра на селото е открит топъл минерален извор, който според преданията датира още от римската епоха

☛ РОДОПИТЕ – ОЩЕ МНОГО КЛИПОВЕ ОТ РОДОПИТЕ, РАЙСКОТО КЪТЧЕ НА ЗЕМЯТА,  МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ ТУК,  И ТУК ☚

Римската баня в центъра на село Баните и нейното съществуване през епохата на римското владичество е доказано от римския градеж на каптажа в банята, обилната римска монетна циркулация в региона, десетките римски монети, открити при строежа на днешната баня в селото. Основен приоритет в развитието на община Баните е балнеолечението и туризма. Наличните природни дадености – топъл минерален изворчиста природа, богата флора и фауна, мек климат и разнообразен релеф, са предпоставка за развитие на различни форми за туризъм – балнеоложки, селски, ловно-рибарски, екстремен и др. Минералната вода със своите лечебни свойства е предопределила развитието на общинския център – Баните, като курортен център с национално и международно значение.

Община Баните е разположена в североизточната част на Смолянска област и заема част от централния дял на Средните Родопи. Територията на общината е 313 кв.км, с надморска височина в границата от 450 до 2001 м. Климатът се характеризира с умерено прохладно лято и умерено студена, слънчева зима. Тя граничи с общините Смолян и Мадан  - в област Смолян, Асеновград и Лъки  - в област Пловдив, Ардино и Черноочене – в област Кърджали. Общинският център село Баните се намира на 270 км от столицата, на 56 км от областния център – град Смолян, на 130 км от град Пловдив и на 60 км от град Кърджали.

източник: smolyanpress

КОМЕНТАРИ