Публикувано: 05 март 2015, 13:46  |  Прочитания: 1 685  |  Коментари: 0

Родопите – Караджов камък

Advertisement:
65 - Родопите - Караджов камък

Някой някога е казал: „Всяка планина по височина се стреми Бога да достигне. В Родопа Той сам слиза. Тя е като майчиния скут – дава ласки и любов”.

☛ РОДОПИТЕ – ОЩЕ МНОГО КЛИПОВЕ ОТ РОДОПИТЕ, РАЙСКОТО КЪТЧЕ НА ЗЕМЯТА,  МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ ТУК,  И ТУК ☚

Тези думи се потвърждават от многобройните мистични и енергийни места из тази планина, където древните траки, а след тях и християни, са изградили свои светилища.

В района на Централни Родопи, в землището на селата Мостово и Сини връх, са пръснати няколко светилища. Те представляват тракийски модел на света, а трите извисяващи се върха – Караджов камък, Кръстов камък и Белинташ – олицетворявали съответно света на мъртвите, света на боговете и този на живите.

През времената центърът на този комплекс от светилища се е менил – в Древна Тракия център е бил връх Белинташ, през неолита се измества на Караджов камък, а за християнската религия от най-голямо значение бил Кръстов връх (другото наименивание на Кръстова гора). Съвпадение или не, съвсем наблизо се намира и друго свещено място, свързано с мюсюлманската религия – Енихан баба теке. Средоточието на толкова окултни места, обединяващо различни религии, само потвърждава осезаемата и без друго положителна енергия на Родопите.

източник: razhodka

КОМЕНТАРИ