Публикувано: 18 септември 2015, 14:12  |  Прочитания: 1 454  |  Коментари: 0

Видео Спомени за Кино Иконата Катя Паскалева, която Днес Щеше Да Навърши 70 …

Advertisement:
k

Голямата българска актриса Катя Паскалева е родена в гр. Петрич на 18 септември 1945 г.
Катя е едва на 17 години, когато баща й умира в ръцете й. Последните му думи били: „Ти, ти артистка…“ Явно тя приема това като клетва или завещание и на следващата година кандидатства във ВИТИЗ.

Изглежда като бебе – с бузки и с едно черно „кукуригу“, самата детска невинност. Много е притеснена, но прави такъв монолог на Жулиета, че комисията веднага оценява таланта й. През 1963 г. Катя Паскалева е една от 15-те девойки, избрани сред 1200 кандидатки във ВИТИЗ.
Двата курса на този випуск, обучавани от Стефан Сърчаджиев (след смъртта му – от Методи Андонов) и от Боян Дановски, дават цвета на киното и театъра ни: Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Марин Янев, Милен Пенев, Соня Маркова, Елена Райнова, Меглена Караламбова, Пламен Дончев…

Дебютира в киното през 1967 г. с малка роля в „Отклонение”.
За 36 години се снима в 46 филма. Сред известните й главни роли са още: Стефка във „Вилна зона” (1975 г., реж. Едуард Захариев), Лиза Стрезова в „Звезди в косите, сълзи в очите” (1977 г., реж. Иван Ничев), Мария в „Спирка за непознати” (1989 г., реж. Иван Росенов), Милица в „Бедният Лука” (1979 г., реж. Яким Якимов). Редом с колежките си Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова, тя игра и Станка в „Матриархат” (1977 г., реж. Людмил Кирков).

„Казват й, че лицето й не става за кино, а тя прави една от най-внушителните роли в българското кино – тази на Мария от филма „Козият рог”:


 

„Тоя свят не е за жени ! ..“ – кадри от „Козият рог“ :


Тя е от щастливките, които са имали късмета да работят  с личности в киното и театъра като Боян Дановски, Методи Андонов, Леон Даниел, Киркор Азарян… Имала е и късмета в едни от най-интересните години – края на 60-те и началото на 70-те -да играе в прочутия тогава Пазарджишки театър, да се снима във филмите на Методи Андонов, Едуард Захариев, Иван Ничев, Людмил Кирков”, писа за нея преди време за нея вестник „Демокрация“. Освен в Пазарджик, Катя Паскалева е играла и в драматичните театри в Толбухин и в Пловдив, както и в Драматичен театър „София” .

От 1985 г. бе в Държавния сатиричен театър Алеко Константинов. За да подготви моноспектакъла „Скитница” от Жан-Клод ван Итали, поставен на камерната сцена „Методи Андонов” в Сатиричния театър, преди няколко години актрисата излезе по софийските улици, дегизирана като клошарка, а снимките й се появиха по първите страници на вестниците с най-невероятни заглавия, припомнят нейни почитатели. С името й се свързват редица театрални роли. На сцената Катя изигра Йовковата Албена, Нина Заречная в „Чайка“ от Чехов, Розалинда в „Както ви се харесва” на Шекспир, Сара в „Любовникът” от Пинтър – това са някои най-забележителните й роли в театъра. През 1972 г. в Панама Катя Паскалева получава награда за женска роля във филма „Козият рог”, през 1973 г. й връчват награда „Фемина” в Брюксел, през 1976 г. я отличават за принос в развитието на световното кино в Карлови Вари. През същата година получава и награда „Златна роза” за женска роля във „Вилна зона”. Сред другите отличия на Катя Паскалева са наградата на СБФД за женска роля във филма „Памет” (1986 г.) и наградата за поддържаща женска роля във филма „Ева на третия етаж” (1987 г.). През 1986 се премества в Държавния сатиричен театър. За постиженията си в театъра е удостоена с наградите за най-добра водеща женска роля на Съюза на артистите през 1981 и „Аскеер“ през 1991.

Катя Паскалева във „Всяка Неделя“ :

През 2001 г. на въпрос „Има ли нещо, за което да съжалявате в живота си?” актрисата отговори: „Доста такива неща има, разбира се. Но най-напред винаги търся причината и вината в себе си. В мен съществува обаче и едно тотално съжаление за моя живот, затова, че е преминал в условия, когато е трябвало да живея по предписания – говоря за системата, в която минаха две трети от живота ми. И по тази причина в мен не се е развило нито реално самочувствие, нито способност сама да владея нещата. Все още се усещам, че се озъртам, все още се хващам, че не вярвам в себе си. Има моменти, в които имам нужда някой да ми каже какво да правя – ето това са непоправимите поражения над природата ми, до известна степен осакатена от начина на живот, който бяхме принудени да водим.” Катя Паскалева, звездата от филма „Козият рог”, любимката на милиони зрители, не можа да се пребори с коварната болест, заради която претърпя операция в Париж и почина след дълго боледуване на 23 юли 2002 г. Беше на 56 години. „35 години от живота й бяха едно обричане на българския театър и на кино, посвещение на милиони зрители, които я обичаха и на които тя подари себе си”, пишеше в съобщението от Съюза на артистите в България по повод кончината й.

Катя Паскалева казваше: “Всичко е тленно! Мечтая да остарея като катедрала, не като цървул!”
Не са тленни обаче образите, които остави в лентите на българското изкуство и споменът в сърцата на хилядите зрители, които истински я обичаха.

„Катя Паскалева заслужава да ѝ се поклоним. Нека го сторим“ призова преди време журналистът еорги Тошев е готов с филма за Катя Паскалева, който прави заедно с режисьора Ема Константинова и оператора Румен Василев  – „Изгубена“. Премиерата на Киномания 2015.

КОМЕНТАРИ